Wil je zelf je site gaan onderhouden?

Dan kun je hier de basis leren!

Menu onderhouden en teksten aanpassen

Als je bent ingelogd en je klikt links op het menu item pagina’s dan kom je in het gedeelte uit waar je je menu en pagina’s kunt onderhouden.

 

Een menu-item maak je door een map aan te maken, die een naam te geven (dit wordt dan ook de naam van het menu-item) en in de map een pagina toevoegen. Een menu item bestaat dus uit een map met daarin een pagina. Wil je een sub-menu (dropdown menu) aanmaken? Dan zet je nog een pagina in de map. De namen van de pagina’s zijn dan de namen van de dropdown-items.

 

 

 

Volgorde bepalen van het menu

Als je in het gedeelte ‘pagina’s’ bent dan zie je je menu-structuur. Aan de rechterkant van het witte vlak heb je de optie ‘positie’. Dit zijn simpelweg een paar pijltjes. Als je een menu-item wil verplaatsen dan kun je die door middel van het pijltje omhoog en omlaag plaatsen. Het menu-item dat bovenaan staat is het eerste menu-item.

 

 

 

Teksten onderhouden en koppen instellen

Als je zijn het gedeelte pagina’s bent en je opent een mapje dan zie je de teksten die in die map zitten. Klik op de naam van het pagina-item. Nu ben je in de opbouw van je pagina. Afhankelijk van hoe je website is opgebouwd heb je de beschikking over een aantal velden. Sommige zullen/kunnen overbodig zijn. Het is verdeeld in verschillende velden vanwege de opbouw/design van de website. Ieder veld heeft zijn eigen opmaak. Je kunt hier je teksten typen, maar je kunt je teksten ook voorbereiden in een tekstverwerker zoals Word. Als je teksten gaat kopiëren dan is het belangrijk dat je dat plakt door op dit symbooltje te klikken:

Dan opent er een veld. Daar plak je je tekst in en dan klik je op ‘OK’. Als je op deze manier tekst plakt voorkom je dat je de opmaak meekopiëert naar je website en er dus verschillende lettertypes/groottes etc kunnen verschijnen op je website.

 

Er zijn standaard al een aantal dingen voor je ingesteld. Het lettertype, de kleur en de grootte daarvan. Maar je hebt ook een aantal opties voor de headers van je teksten. Dit zijn de koppen. Deze kun je instellen op de volgende manier:

Je selecteert je tekst die je als header wil instellen (dit gaat per paragraaf). En dan kun je via de optie

 

 

de juiste kop instellen. Kop1 is over het algemeen de grootste en dit gaat door tot kop6. De koppen hebben allemaal hun eigen kleur en grootte. Je kunt een kop nog wel bold maken of de kleur aanpassen als dat wenselijk is.

 

 

 

 

Links maken

Als een link wil maken van een afbeelding of van een stukje tekst dan werkt dat als volgt.

Je selecteert datgene waar je een link van wil maken en klikt vervolgens op

Er opent nu een veld met een aantal opties:

Linktype - dit bepaalt wat voor een link je wil maken, is het een pagina binnen het systeem (pagina die je zelf hebt aangemaakt), een URL (naar een andere website of bijvoorbeeld een pdf die je hebt geupload) of een mail link. De optie interne link in pagina wordt eigenlijk niet meer gebruikt.

Als je de link hebt ingesteld kun je middels de optie ‘Doelvenster’ bepalen of de link geopend moet worden in een nieuw venster.

 

 

 

Foto’s en documenten uploaden

Via het menu-item ‘Bestandsbeheer’ kun je je beeld en/of documenten uploaden. Dit kun je doen door ze in de juiste map te slepen of te uploaden via de button ‘uploaden’. In de map ‘documenten’ zet je je pdf’s of ander documenten die je wil aanbieden ter download. Je kunt ook nieuwe mappen aanmaken door op bijvoorbeeld de map ‘Images’ met je rechtermuisknop te klikken. Dan krijg je een aantal opties waaronder nieuwe map aanmaken. Je kunt ook rechtsklikken op een bestand dat je hebt geupload. Dan krijg je ook weer een aantal opties waaronder ook ‘Verwijderen’.

 

 

 

 

Foto’s invoegen

Wil je foto’s plaatsen tussen je tekst dan gaat dat als volgt. Je opent je pagina en je gaat naar de plek waar je je foto wil hebben staan. Daar klik je een keer zodat je de knipperende cursor ziet. Nu klik je op het volgende symbool

Dan opent er een veld waar je vervolgens op ‘Bladeren op server’ klik. Nu ben je in de database waar je je foto kunt selecteren. Dubbelklik op de foto en je komt weer terug in het vorige scherm. Hier kun je de grootte eventueel aanpassen (als het slotje is gesloten dan blijft de foto in de juiste verhouding). Ook kun je de uitlijning instellen (links of rechts). Wil je de foto in het midden hebben staan? Dan plaats je de foto en als hij dan in het veld staat klik je er rechts langs en zet je de uitlijning van de tekst op gecentreerd!

 

Als je wil dat de foto responsive is (hij schaalt dan naar de maximaal beschikbare ruimte) dan zet je de ‘Breedte’ op 100% en laat je de hoogte helemaal leeg.

 

 

 

Contentblokken

Contentblokken zijn gemaakt om of meer kolommen te creëren in een tekstveld of om een stuk tekst op verschillende pagina’s te kunnen herhalen (bijvoorbeeld adresgegevens) als er dan een keer een wijziging komt dan hoe je maar één contentblok aan te passen ipv op iedere pagina waarop je adres staat het aan te passen.

Klik links op de optie ‘Contentblokken’. Je krijgt nu ook de optie ‘Nieuw toevoegen’ daar kies je je soort contentblok. Je vult je centenblok met tekst etc en slaat deze vervolgens op. Nu kun je deze in een veld van een van je pagina’s toevoegen door te klikken op

Er opent dan een veld met een aantal keuzes, scroll naar de optie ‘Contenblokken’ en selecteer het juiste contentblok om te plaatsen. En klik vervolgens op ‘OK’. Als je nu je pagina opslaat heb je je contentblok geplaatst.