Lieve Jessie, 

Ik heb lang nagedacht wat ik jou moet geven. Je wordt met elk jaar ouder maar ik ook. Vandaar dat ik het heel belangrijk vind i.p.v. spullen - herinneringen te verzamelen. Wij gaan gezellig samen 2 nachten en 3 dagen naar Krakau. Lekker goed hotel, eten en uiteraard gaan we naar Ausschwitz.

 

Hoop dat je het leuk vindt,

Liefs, Mam

 


 

 

 

 

 

Betoverend Krakow

In het zuiden van Polen ligt een van de mooiste steden van Europa. Krakow (Krakau) is een magische plek waar historie, pracht en praal, architectuur, trendy winkels en gezelligheid samenvloeien tot een geweldige stedentrip. Men zegt dat Krakow de hoogste kroegdichtheid heeft: de meeste kroegen per vierkante meter. Tel dat op bij de vele musea, interessante gebouwen en leuke restaurants en je hebt een perfecte vakantie. Alle ingrediënten voor de perfecte stedentrip.

 

Middeleeuws centrum – Stare Miasto

 

In het centrum van Krakow kun je je vergapen aan de pracht en praal van de ‘Koningsstad’ van Polen. Als een van de weinige Poolse steden is het centrum van Krakow de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden doorgekomen. Het staat vol met originele en imposante kerken en oude gebouwen in sfeervolle straatjes.

 

Werelderfgoed

 

Het oude centrum is UNESCO Werelderfgoed en grotendeels autovrij. Dat betekent dat je als voetganger ongestoord de mooie straatjes kunt verkennen. Elke keer als je een nieuw straatje inslaat, kom je andere kerken, parkjes, monumenten, musea of café’s en restaurants tegen. Verdwalen kan bijna niet, door het overzichtelijke stratenplan. En hoe je ook loopt, uiteindelijk kom je altijd weer uit bij Planty. Dit park is een brede groenstrook op de plaats waar ooit de verdedigingsmuren de stad omringden. Nu staan daar hoge bomen, fonteinen en bankjes, en slenteren Krakowers op hun gemak een rondje om de oude stad heen. 

 

Genoeg te zien!

 

Ook buiten de groene ring rond het oude centrum van Krakow is genoeg te beleven. In levendige straten zoals Krupnicza en Karmelicka vestigen zich nieuwe winkeltjes en restaurants. Oude fabriekspanden worden omgetoverd tot heerlijke, trendy horeca en bij het station kun je rustig een dagdeel overdekt shoppen bij de winkels van het moderne Galeria Krakowska.

Slapen in Krakau

 

De beste plek om te overnachten in Krakau is een van de vele goede hotels. Het centrum van Krakau telt tientallen hotels, van enorme luxe tot goed verzorgde budget plekken. Wil je wat meer privacy, dan zijn appartementen een goed overnachtingsalternatief. Meer persoonlijke aandacht krijg je bij een Bed&Breakfast. Door te overnachten in het oude centrum zit je dichtbij mooie gebouwen en belangrijke musea. In de binnenstad en de straten eromheen zitten veel leuke restaurants en kroegen.

Eten in Krakau

 

Krakau zit propvol leuke restaurants en eetcafés. Trendy eetcafés met zelfgekweekte groentes, verse saladebars, typisch Poolse restaurants en betaalbare luxe. Je kunt er Pools eten, Aziatisch, Italiaans, (Zuid)Amerikaans, Joods/Israëlisch of bijvoorbeeld Georgisch. Nergens anders in Polen heb je zoveel keuze uit restaurants en buitenlandse keukens.